Seuraavana päivänä heräsimme aamuvarhaisella ensin aamiaiselle ja sen jälkeen valmistauduimme päivän kävelymaratoonilla. Askelia päivän aikana tuli noin 28 000 ja pyöräilykilometrejä ylämäkien ja alamäkien kaupungissa noin 20 kilometrin edestä. Liikkumisen määrän vuoksi hotellin seinän mietelause tuntuikin osuvan meidän kohdallamme täysin oikeaan. ;)
Pohjoismaiden suurin napapiirin pohjoispuolelle sijoittuva kaupunki Tromssa oli meille uusi tuttavuus. Maantieteellisesti kaupunki jakautui kahteen osaan: saarella sijaitsevaan keskustaan ja mantereen puolelle jäävään asuinalueeseen kirkkoineen ja korkeine vuorineen. Saaren koko oli noin 12 kilometriä kertaa 2 kilometriä eli kyseessä oli hyvin pieni saari, mutta kokoonsa ja korkealle ulottuvien pinnanmuotojensa vuoksi yllättävän tiiviisti rakennettu. Arkkitehtuurin osalta tykkäsimme kaupungin julkisivusta erittäin paljon, sillä moderneja rakennuksia oli erittäin paljon samoin kuin hyvin säilyneitä vanhoja puurakennuksia.
Moderneja rakennuksia kiertäessämme ehkäpä mielenkiintoisin oli arktisiin vesialueisiin ja eläimiin keskittynyt, maailman pohjoisimmalla sijainnilla toimiva Polaria-akvaario. Suurin osa akvaarion näyttelyistä käsittelivät Huippuvuorten saariston vedenalaista lajistoa, mutta löytyi sieltä myös kiinnostusta herättäviä Jäämeressä viihtyviä merieläimiä, kaloja, rantaeliöitä, korallikasveja sekä huippukohtana hyljeallas. Hylkeet osasivat delfiinien tapaan monenlaisia temppuja ja tekivät niitä kouluttajien mukaan huvikseen ja hyödykseen: kouluttajat nimittäin halusivat aktivoida temppujen avulla älykkäitä eläimiä. Hyljealtaan alle pääsi myös kävelemaan vedenalaiseen tunneliin, jolloin näki hylkeiden uivan syvällä altaassa. Hinta-laatusuhteelta akvaario oli melko hyvin tasapainossa, sillä harvemmin sitä Jäämeren elämään pääsee näin tarkasti tutustumaan.
Polarialta lähdettyämme kävelimme takaisin keskustaan ja sieltä eteenpäin päätyen lopulta satamaan. Kalastusaluksia oli vielä iltakuuden aikaan parkissa useita, mutta illan muuttuessa kellon mukaan yöksi, suurin osa aluksista lähti töihin merelle. Keskikesän auringon vuoksi yö ei kuitenkaan juurikaan eronnut päivästä, vaan aurinko paisteli läpi yön. Silloin mekin vasta hoksasimme, että Suomessa puhuttu yötön yö ei todellakaan ole oikeasti yötön yö, vaan se yötön yö löytyy tuolta huomattavasti pohjoisempaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti