keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Kivikauden ihmisten jalanjäljissä
Viime viikolla kävimme oppilaiden kanssa päiväretkellä Kierikin kivikautisessa kylässä. Minullakin oli ensimmäisen kerran oiva tilaisuus päästä käymään tässä monen kaverini kehumassa kohteessa - ja todellakin se oli jokaisen kehun arvoinen reissu! Oppaan johdolla pääsimme tutustumaan kivikauden ihmisten elinalueeseen, asumuksiin, kulkuvälineisiin sekä hioimme itsellemme kivikorun ja metsästimme peuroja varsijousella.Saimme myös paljon uutta tietoa kivikauden asumuksista, jotka ovat useimmiten olleet luonnontuotteista rakennettuja olki- tai turvekattoisia kotia. Sisältä ne ovat olleet maapohjaisia ja lämmitys on hoidettu nuotion avulla. Sauna sen sijaan on jo kivikaudella sijoitettu maanalle maakuoppaan, jonne kiuaskivet on tuotu hyöryävän kuumina, koska saunassa ei ole ollut savupiippua. Höyryävän kuumien kivien kanssa saunominen on nykyäänkin mahdollista, sillä Kierikissä saunaa pidetään heinäkuisten kivikausimarkkinoiden ajan lämpimänä aamusta iltaan. 
Kulkuvälineiden osalta saimme tutustua ruuheen eli kanoottia muistuttavaan veneeseen sekä pyöreään nahkaveneeseen. Kesäisin Kierikissä on myös mahdollista kokeilla ruuhella melomista. Sitä pitää ehdottomasti ensi kesänä käydä testaamassa!


Ansapolulla saimme tutustua useisiin kivikautisiin metsästystapoihin. Lähes kaikki tavat olivat erittäin julmia ja kitumisen jälkeen tappavia, mutta ketunloukku ja metsoansa sentään tekivät poikkeuksen. Niiden ideana oli vain vangita eläin, eikä tappaa sitä. Vangitsemisen jälkeen ihminen onkin sitten voinut tappaa itselleen tuoretta ruokaa. ;)Lähtiessä paistelimme vielä makkarat mahantäytöksi, ja niiden jälkeen hyppäsimme bussiin päästäksemme takaisin kotiin. Kiva päivä ja mahtava retkikohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti