sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Museoiden Oslo


Pilvien vallattua seuraavana päivänä taivaan päätimme pitää museokierroksen läheisellä Bugdoyn saarella. Museoiden pääsylippujen hintoja tarkistellessamme kuitenkin huomasimme museokierroksen tulevan melko tyyriiksi - kunnes huomasimme Oslo passin. Sen turvin pääsimme matkustamaan yhden päivänä aikana ilmaiseksi julkisilla, saimme kulkea museosta toiseen ilman pääsymaksuja sekä saimme alennusta useista eri ruokapaikoista ja kahviloista.





Niinpäs aamu alkoi rivakasti turistitoimistossa vierailulla ja sen jälkeen puolen tunnin jonotuksella Bugdoyn saarelle vievälle laivalle. Lyhyellä laivamatkalla ehdimme katsella hyvin joka suuntaan. Laivamatkan loppupuolella huomasimme myös Internetissä mainostetun saaren, jonka mökki oli osittain pelkkien paalujen varassa. Siinäpä olisikin vasta mielenkiintoinen mökkipaikka!





Maihin päästyämme huomasimme samantien, miksi Bugdoyn saaren asuntojen olevan erittäin hulppeita. Mielenkiintoisena yhtäläisyytenä talot olivat lähes poikkeuksetta puupinnoiltaan valkoisia ja kattopelleiltään mustia. Kevään korvilla talojen pihatkin jo alkoivat vihertää ja ensimmäiset ruohonleikkurit pärisivät saaren keskivaiheilla.




Omakotitaloalueen nähtyämme suuntasimme ensimmäisenä viikinkilaivoista koostuvaan museoon. Museo esitteli kolmea alkuperäistä viikinkilaivaa, jotka olivat löytyneet Oslonvuonon alueelta. Laivat oli rakennettu 800-luvulla ja ne olivat viikinkilaivan lisäksi toimineet ylhäisten hautoina: siitä syystä laivat oli täytetty kaikella tuonpuoleisessa tarvittavilla tavaroilla ja sen jälkeen ne oli haudattu mutaan. Parhaiten laivoista oli säilynyt ylemmän kuvan Oseberg, joka oli haudattu siniseen saveen vuonna 834. Hassuinta laivojen historiassa oli se, että paikallinen maanviljelijä oli löytänyt laivat sattumalta, kun hänen talikkonsa oli jäänyt kiinni laivan etuosan koristeeseen.









Viikinkimuseosta jatkoimme museokierrostamme Norjan Folk Museumiin. Ulkoilmamuseo kattoi 155 eripuolilta Norjaa tuotua perinorjalaista taloa sekä pienen kotieläinpuiston. Lisäksi museoalueelta löytyi vanha bensa-asema, vanhoja kaupparakennuksia ajanmukaisine myyjineen ja mainoslehtisineen sekä kiehtovimpana asiana vanha puukirkko.



Ulkoilmamuseon jälkeen kiertelimme pikkuruisia katuja pitkin Kon-Tiki -museoon, joka esitteli norjalaisen tutkimusretkeilijä Thor Heyerdahlin purjehdusreissuja. Hän purjehti nimittäin vuonna 1947 Perusta Polynesiaan itse rakentamallaan lautalla vain ja ainoastaan todistaakseen, että Polynesian ensimmäiset asukkaat olisivat voineet saapua paikalle Etelä-Amerikasta. Kon-Tiki -museon tiloissa olikin nähtävillä tämän todisteluretken lautta sekä kaksi muuta Thorin itse rakentamaansa lauttaa, joista toisella Thor oli ylittänyt 1970-luvulla Atlantin valtameren. Lauttojen lisäksi museo valaisi myös Pääsiäissaarten historiaa ja elämää, Moai-hahmoja sekä muita luonnonihmeitä. Pienestä koostaan huolimatta museolla oli hyvin paljon tarjottavaa, ja se oli mielestämme saaren museoista tietopitoisin.






Bugdoyn saarelta palattuamme kävimme seuraavaksi tutustumassa sataman vieressä olevaan Akershus Festningiin. Alue oli ympäröity korkealle muurilla ja sen sisäpuolella oli 1300-luvulta peräisin oleva Akershusin renessanssilinna. Linnan sisällä pääsi tutustumaan muun muassa maanalaisiin tymiin ja linnan yläkerroksissa hulppeisiin saleihin. Muutamilta paikoilta oli myös mahdollista ihastella Oslonvuonon yli avautuvaa maisemaa sekä tutustua mitä mielenkiintoisempii moderneihin tilataideteoksiin.




Akershusin linnakkeelta palasimme takaisin satama-alueelle ja kävimme kurkkimassa Nobelin rauhanpalkintoa esittelevään museoon. Museo oli näytteilleasettelultaan erittäin teknologiapainotteinen, mistä tykkäsimme kovasti. Tietosisältönsä osalta museo esitteli rauhanpalkinnon saaneita henkilöitä, heidän urotekojaan sekä siellä oli myös sotavalokuvanäyttely. Pienestä koostaan huolimatta museo oli ehdottomasti käymisenarvoinen!






Päivän viimeisenä kulttuuriannoksena kävimme katsomassa Nasjonalgallerietissa Edvard Munchin kuuluisaa Huuto-maalausta. Maalaus oli vaikuttava ja sen näkeminen kruunasi museokierrospäivän. Parituntisen museokierroksen aikana löysimme myös viikinkiaikaisia teoksia, joiden monipuolisuus pidätteli meitä hetken jos toisenkin tutkimassa teoksia.



Taideteosten jälkeen nälkä oli jo suuri, joten suuntasimme suoraan TGI Fridayn herkkupöytään ja tilasimme reissun ensimmäiset hampurilaiset. Ruokailun jälkeen jatkoimme vielä kaupunkikierrosta kaupungin toiselle puolelle, koska olimme kuulleet siellä olevan paljon kaupungin luvalla tehtyjä graffittitaideteoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti