tiistai 11. marraskuuta 2014

Tippukiviluolassa Budapestissä

Vesisateen uhmatessa lomamme viimeistä päivää hyppäsimme heti aamiaisen jälkeen raitsikkaan ja ajelimme parin vaihdon kautta Budan vuorille tutustumaan Pálvölgyin tippukiviluoliin. Tippukiviluola oli Unkarin kolmanneksi pisin ja samalla myös yksi Itä-Euroopan pisimmistä. Kokonaispituudeltaan luola oli 7200 metriä pitkä ja samalla yksi suojelluimmista luonnonkohteista kaupungin alueella. Kaupungista olisi löytynyt myös toinen tippukiviluola, mutta Pálvölgyin piti arvosteluiden mukaan olla suurempi ja monipuolisempi.
Sisälle luolastoon päästyämme hytisimme hetken viileydestä, sillä luolassa oli lämmintä vain 11 astetta. Oppaamme kertoi matkan varrella hauskoja tarinoita ja suuria myyttejä, joita luolaston eri osille oli keksitty. Luolastosta löytyi niin teatteria, satuhahmoja, epärehellisten päälle tippuvia kivenlohkareita, totuudentorvia kuin ruokatoiveiden ikkunakin. Tällä ikkunalla toivoin hartaasti valkosipulikeittoa, mutta siltikin myöhemmin päivällä ruoaksi tarjoiltiin pihviä. Ilmeisesti en siis riittävästi uskonut ikkunan taikaan. ;)

Pieniä tippukiviä luolassa oli kohtuullisen paljon, mutta suuria oli hyvin vähän. Oppaan kertoman mukaan tippukivet olivat materiaaliltaan puikkomaisiksi muodostunutta kalkkikiviainesta. Tippukivi saattoi olla joko katosta alaspäin roikkuva ja katosta tippuvien vesipisaroiden ansiosta muodostunut puikko tai luolan pohjalle muodostuva pylväs. Aikojen kuluessa nämä kaksi tippukivilajia pystyivät myös kasvamaan niin korkeiksi ja pitkiksi, että muodostavat yhdessä kivipylvään.Tippukivien muodostumiseen oli oppaan mukaan kulunut vajaa puoli miljoonaa vuotta. Tippukivien muodostumisprosessi puolestaan käynnistyy sadeveden reagoidessa maaperän hiilidioksidin kanssa. Tällöin kalkkikivi oli alkanut saostua, se oli muuttunut juoksevaksi ja jähmettynyt ilman vaikutuksesta uudestaan kalkkikiveksi.Yllätykseksemme ilmanala luolassa oli kuitenkin melko kuiva, vaikka lattiat olivat kyllä kosteuden peittämät.

Jännin juttu luolassa oli kuitenkin se, miten kapea se paikotellen oli! Lisäksi keinovalot loivat seinille hassuja kuvioita, kuten yllä olevasta kuvasta voi huomata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti