keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Tsekin kiertomatka: luurankojen luona Kutna Horassa

Tsekkien kiertomatkamme aikana kävimme jo aikaisemmin katsomassa luurankoja Brno:ssa. Toinen luurankoinen paikka sijaitsi vajaan tunnin junamatkan päässä Prahasta Kutna Horan kaupungissa. Junamatka sujui rattoisasti, eikä maksanut kovinkaan montaa euroa. Perille päästyämme aurinko pilkisti katteiden välistä ja pilvet alkoivat harveta. Sää piristi meitä matkalaisia, sillä muilta osin Tsekkien kiertomatkamme aikana sää oli ollut melko pilvinen ja sateinen.Luukirkolle kävellessämme luimme matkaoppaasta tietoa kirkon historiasta. Aikoinaan Kutna Horaan oli perustettu luostari, jonka hautuumaalle apotti Henrik oli aikoinaan sirotellut Golgatalta tuomaansa multaa. Tästä lähtien hautuumaasta oli tullut tunnettu ja pyhä sekä rikkaiden suosikki viimeisenä leposijana. Siispä hautuumaata oli laajennettu moniin suuntiin, jotta se oli tarjonnut leposijan mahdollisimman monelle hengelle.


Ruttoepidemian ja hussilaissodan aikoihin 1300- ja 1400-lukujen aikana hautuumaalle haudattiin noin 40 000 vainajaa. Vuonna 1511 rakennettiin myös nykyinen Sedlicin kappeli, jonne vainajien luut sijoitettiin talteen. Tämän jälkeen kirkko suljettiin, kunnes 1870-luvulla tsekkiläinen puunleikkaaja Rint sai tehtäväkseen siivota kappelin. Hän päätti kaikkien kummastukseksi rakentaa luista koristeita, lamppuja, pylväitä ja pinota loput luut kuutioihin ja pyramedeihin. Mielenkiintoisin aikaansaannos on ehdottomasti kirkon keskiosassa oleva suuri kattokruunu, kastemaljat sekä Schwarzenbergin ruhtinassuvun vaakuna. Viimeisenä tekonaan Rint teki nimikirjaimensa käyttäen mm. sormiluita. 
 Nähtävyytenä Luukirkko on ainutlaatuinen ja ehdottomasti käymisenarvoinen, joten mikäli liikut alueella, poikkea ihmeessä sisään eriskummalliseen kirkkoon!


Muilta osin Kutna Hora oli söpö, pieni kaupunki pienine kauppoineen ja tyylikkäine kahviloineen. Paluumatkalle lähdimme lounaan jälkeen, jotta ehdimme vielä käveleskellä Prahan kaduilla ennen kuin lensimme seuraavana päivänä takaisin kotiin.

Kokonaisuudessaan Tsekkien tasavalta tarjosi mielenkiintoisen kiertomatkan ja olisin valmis lähtemään sinne uudelleen milloin vain. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti