maanantai 13. huhtikuuta 2015

Tsekin kiertomatka: Prahan vanhassa kaupungissa
John Lennon -seinältä matka jatkui Kaarlensillan yli kohti kuuluisaa astronomista kelloa. Se on yksi maailman vanhimmista ja taidokkaimmista koskaan valmistetuista kelloista, sillä se näyttää yhtä aikaa neljää eri kellonaikaa: Keski-Euroopan aikaa roomalaisilla numeroilla ilmaistuna, vanhaa böömiläistä aikaa erilaisin viisarein ja goottilaisin numeroin, babylonialaista aikaa alkaen auringonnoususta ja päättyen auringonlaskuun sekä kello osaa kertoa tähtiajan, viikonpäivän, kuukauden ja vuoden. Babylonialainen aika on sinänsä eriskummallinen, sillä auringonlaskun ja nousun välissä on eri vuodenaikaan eri määrä minuutteja. Prahan astronominen kello osaa kuitenkin mitata tätä aikaa ja ilmaista sen vuoksi babylonialaisen ajan oikein. Varsin fiksu kello siis!

Historian osalta täytynee vielä mainita, että Prahan kello on asennettu raatihuoneen tornin seinään ensimmäisen kerran jo vuonna 1410 ja se on uudistettu kertaalleen vuonna 1490. Kellon suurimpana nähtävyytenä on kuoleman hahmo, joka soittaa kelloa ja 12 apostolia, jotka ilmestyvät kellonsoittajan yläpuolelle tasatunnein. Esityksen aikana ehtii myös kukko kiekaista kerran. Kokemuksena tasatunnein tapahtuva esitys oli kuitenkin aika laimea; kerrottuna se kuulostaa paljon hienommalle.Astronomiselta kellolta jatkoimme kaupungin toiselle viralliselle joulutorialueelle Vanhan kaupungin aukiolle. Tälläkin kertaa tikkupullien tuoksu houkutteli ostoksille, mutta vältimme kiusauksen juuri ja juuri. Parasta aukiolla oli sen keskelle rakennettu maisemasilta, josta sai ottaa valokuvia maatasoa korkeammalta. Tällainen ratkaisu toimisi aika monessa muussakin paikassa, jossa kävijät kuvaavat näkemäänsä.


Aukiolta jatkoimme matkaamme kujia ristiin rastiin kierrellen päätyen lopulta juutalaisten hautuumaalle ja synagogan portailla. Emme käyneet kummassakaan sisällä, koska sinne olisi pitänyt ostaa lippu. Sen sijaan jatkoimme kiertelyä ja...
...löysimme itsemme kiipeämästä mäkeä ylöspäin. Tällä kertaa tarjolla olisi ollut kävelytie, mutta kiipeilynhaluisina otimme oman reitin ja nousimme jyrkkää mäkeä ylös saadaksemme hyviä maisemakuvia. Kuvaukset kuitenkin loppuivat lyhyeen, kun koko päivän odottamamme sade alkoi yllättäen ja meidän piti kiiruhtaa sateensuojaan lähimpään ostoskeskukseen.

Ostoskeskus oli suuri ja komea. Ostoksia emme tehneet, mutta päähänpistona ostimme banaanikiisseli & jäätelö -annoksen. Se oli hyvää ja kruunasi vesisateessa juoksemisen. Sateen loputtua ilta oli jo pimentynyt, joten paluumatka hotellillemme kulki samoja reittejä takaisinpäin. Iltakuvia on siis tiedossa seuraavassa postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti