lauantai 24. marraskuuta 2012

Mysteerikuvan arvoitus ratkeaa

Mysteerikuva oli otettu kotikaupungistamme vanhan Raision tehtaan toiseksi ylimmästä kerroksesta. Tehdas oli vielä elokuussa vierailukelpoinen, ja koska ovi oli auki siellä vierailu ei ollut edes laitonta. Niinpä kiipesimme kattoterassille asti katsomaan, miksi kyseiselle paikalle rakennetaan uusia kerrostaloja. Maisemat 12. kerroksesta olivat todellisuudessa huikaisevat. Vuoret kun vielä lisäisi horistonttiin ei maisemasta puuttuisi mitään.
Kurkistelukohteena vanha tehdasrakennus oli jännä paikka (kerroimme ensimmäisestä tehdasretkestämme aiemmin täällä). Alueella on kolme suurta tehdasrakennusta, joista kaksi olivat vieraille avoinna. Punatiiliseen rakennus toimi vuodesta 1939 lähtien Vaasan myllynä. Siellä jauhettiin pääosin vehnäjauhoja ja todisteena niistä ajoista oli edelleenkin nähtävillä tyhjiä Sunnuntai-vehnäpusseja, leipomon kirjanpitoon kuuluneita kuitteja sekä jauhojen tuottomääristä kertovia tuotantolistoja. Harmillisesti tilat on vain sotkettu ja sprayattu karmeannäköisiksi.


Tehdasalueen toinen rakennus on sen sijaan toiminut Raision rehutehtaana. Rehutehtaan puolella oli vielä elokuussa jäljellä putkistoja, viljaa, vanhoja työlaitteita sekä roskaa. Seinät oli myös sprayattu ja hissi rikottu. Tunnelma autiossa tehdasrakennuksessa oli kuitenkin hiljaisen aavemainen, sillä kahdennessatoista kerroksessa kuului vain rikotuista ikkunoista sisäänliikkuvan ilman humina, pulujen kujerrus ja omien askeltemme kaiku. Kattoterassilta alas katsellessamme näimme pihalla liikkuvan myös muutamia muita ihmisiä, jotka meidät huomatessaan juoksivat äkkiä pyörilleen ja pötkivät pakoon. ;D


Maisemat olivat kuitenkin koko reissun kohokohta. Seuraavalla kerralla kerronkin, mitä juuri alla olevissa kuvissa esitettyihin viljasiiloihin juuri rakennetaan. Tuleekohan alueesta vuosien varrella avain onneen ja menestykseen? Ainakin avain erilaisuuteen siitä tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti