perjantai 27. joulukuuta 2013

Berliinin nähtävyyksien kartoitustaYllärilahjana hankimme pikkusiskolleni matkan Berliiniin. Matkaan on vielä vähän aikaa, mutta aloin jo hyvissä ajoin selvitellä Berliinin tarjontaa. Aikaisemmat kokemuksemme Saksan pääkaupungista ovat vuodelta 2007, joten sen jälkeen kaupunkiin on varmasti tullut jotain uutta ja ihmeellistä nähtävää.

Perinteisistä nähtävyyksistä ensimmäisenä mieleen muistuu Pariser Platzilla sijaitseva Itä- ja Länsi-Berliinin yhdistymisestä muistuttava Brandenburgin portti, keskustan pääkatu Unter den Linden, niiden lähistöllä sijaitseva holokaustin muistomerkki sekä keskustan reunamilla sijaitseva Siegesäule-voitonpylväs osoitteessa Grosser Stern. Itä-Berliinin puolelta muistiin ovat painuneet vierailu Checkpoit Charlien museossa osoitteessa Friedrichstrasse 43-45, Berliinin muurin juurella East Side Galleryssa osoitteessa Mühlenstrasse sekä Berliinin muurin muistomerkki Bernauer Strassella.

Kesäisellä reissullamme vuonna 2007 kävimme myös tutustumassa Charlottenburgin linnaan sekä Berliinin eläintarhaan. Eläintarhasta parhaimpina muistoina mieleen ovat jääneet isopandat sekä kirahvien todella upea aitaus. Olympiastadiolla ehdimme myös pyörähtää kolkuttelemassa ovea, mutta valitettavasti turistikierroksia ei sillä viikolla järjestettykään. Syytä tähän en kyllä enää edes muista.

Shoppailun osalta Berliinissä oli tarjolla jo vuonna 2007 Kaufhaus des Westens eli KaDeWe osoitteessa Tauenzienstrasse 21-24, joka on tällä hetkellä ilmeisesti Euroopan kolmanneksi suurin kauppakeskus. Suurempia ovat vain Lontoon Stratfordin ja Harrodsin kauppakeskukset. Kuuluisia ostospaikkoja löytyy myös Kurfürstendammilta sekä Europa-Center -tavaratalosta ja Arkaden-tavaratalosta Potsdamer Platzilla.

Ruokailun osalta Berliinissä pitää ehdottomasti syödä jälleen currywurstia ja döner-kebabia. Lisäksi Eisbein eli sianpotka Berliner Weisse -vehnäoluella kuuluvat jokaisen turistin must-taste -ruokalistaan. Väriä halutesssaan Berliner Weissen voi pyytää Weisse rot -versiona, jolloin olueen lisätään vadelma-makusiirappia. Sitä emme olekaan koskaan kokeilleet. Jälkkäriksi puolestaan pitää syödä joko Berliner-munkki tai Pfannkuchen, vähän samantapainen uppopaistettu munkki.Joulumarkkinoita Berliinissä puolestaan on tarjolla mm. Potsdamer Platzilla 26.12.2013 saakka, Kaiser Wilhelm Gedächtniskirchen alueella 1.1.2014 saakka, Rathaus Zehlendorfissa 29.12.2013 saakka, Berliner Rathausin edessä 29.12.2013 saakka, Alexanderplatzilla 6.1.2014 saakka sekä Gendarmenmarktilla 31.12. saakka, Wilmersdorfer Strassella 29.12. saakka sekä Sony Centerin alueella 1.1.2014 saakka sekä Rathaus Spandaulla 28.12. saakka.

Uuden vuoden ilotulituksia puolestaan voi ihastella neljään otteeseen Kaiser Wilhelm Gedächniskirchellä, puolenyön aikaan Brandenburgin portilla sekä Citadel Spandaussa klo 19.00 alkaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti