perjantai 28. syyskuuta 2012

Oktoberfest @ München


Oktoberfestien avajaispäivän aamuna pääsimme aitiopaikalta katsomaan hevoskulkuetta, joka kuljetti ensimmäiset oluttynnyrit festivaalialueelle. Kulkueeseen osallistui kaikkien telttojen panimot eli 14 Baijerin suurinta ja kuuluisinta oluentuottajaa.
Teltta on nimityksenä ehkä kuitenkin hieman harhaanjohtava, sillä esimerkiksi Hofbräun telttaan mahtuu yhtäaikaa istumaan 17 500 juhlijaa. Ei mikään pieni tila, ei! Ja tarjoilijat todellakin toivat kymmenen massea kerralla!

Jonot telttoihin olivat kuitenkin lauantaina avajaispäivänä järkyttävän pitkät, eikä puoleltapäivin kovinkaan moni ilman pöytävarausta saapunut vieras päässyt telttaan sisälle. Vinkkinä kuitenkin voin vihjata, että telttoihin on pääovien jonojen lisäksi myös sisäänpääsy sivuovesta - ja huomattavasti lyhyemmällä jonolla! Alueella on myös paljon Biergarteneita, joten jokaiselle varmasti löytyy vähintäänkin seisomapaikka.

  Yksi kuuluisimmista juomalauluista

Meininki aamulla kello yksitoista tunti telttojen avautumisen jälkeen.

Tunnelma teltoissa oli kuitenkin kaiken jonottamisen arvoista! Suurimman yllärin kuitenkin koimme maanantaina heti aamulla telttojen avauduttua kymmeneltä: teltta täyttyi juhlijoista, olut virtasi samantien, ja nopeimmat joivat litran olutta viidessä sekunnissa hurraa-huutojen saattelemana. Yli kymmenen sekuntia litraan kuluttaneet saivat osakseen kovaäänistä buuausta. Maanantaina paras tunnelmaa alkoi olla jo paljon ennen yhtätoista, ja kahdeltatoista jo tanssittiin ja keinuttiin musiikin tahdissa. Niin, ne teltathan aukesivat vasta kympiltä. :D

Asusteiden osalta useamman kerran festeillä käyneillä näytti kaikilla olevan Lederhosenit ja Dirndl:t. Vaatetuksella ei kuitenkaan ollut kovin suurta merkitystä yleiseen tunnelmaan, vaan suurin merkitys oli hyvän istumapaikan saamisella. Vinkkinä voin kertoa, että jokaisen joka haluaa istua muualla kuin turistipöydässä, kannattaa opetella saksaa. Tunnelma saksalaisen ja turisteilla täytetyn pöydän äärillä on aivan erilainen. ;P
Oktoberfestien ruoka olikin sitten melko omintakeista. Rasvaista sianniskaa, kaalisalaattia, paistettua ankkaa, puolikkaisia kanoja, sekavihannespalloja ja perunamuusipalloja. Oktoberfestien virallinen makkara, Weisswurst, oli myös erittäin maukasta ja lihaisaa. Vanha tuttumme Käsewurst oli edelleen yhtä hyvää.


Parasta Münchenissä oli kuitenkin vuonna 1589 perustettu Hofbräuhaus, jossa meininki on vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan kuin Oktoberfesteillä konsanaan. Rakennus on itsessään myös erittäin hieno maalattuine kattoineen ja komeine kattolamppuineen. Toinen vinkkauksen arvoinen ravintola sijaitsee aivan Hofbräuhausin vieressä: Augustiner Kellerissä kannattaa ehdottomasti käydä syömässä baijerilaisia erikoisuuksia ja miksei maistelemassa myös ruokajuomaksi tuotavaa Augustiner-olutta,Ei kommentteja:

Lähetä kommentti