maanantai 17. syyskuuta 2012

Sarande, Albania


Eihän Korfun lomastamme ole kuin reilut kaksi kuukautta, mutta viimeisiä osia on edelleenkin julkaisematta. Siispä tuumasta toimeen ja kuvat iPhotosta blogiin. Etelä-Albanian rantakaupunki Sarande on viime vuosien aikana muuttunut hurjaa vauhtia. Aiemmin tuntemattomana pysytellyt kaupunki on alkanut mainostaa upeita hiekkarantojaan, rakenteilla olevia villojaan sekä yhteyttään Kreikan saarille aivan uudella tavalla. Mainostuksen myötä kaupunkiin on virrannut sijoittajia ja uusia asukkaita, ja nykyisin Sarande on muun muassa yksi Albanian Honeymoon-matkailun suosituimmista kohteista. Eikä lainkaan suotta - kaupunki oli mitä mahtavin rantakohde!
Rahayksikön osalta Sarandessa kävivät sekä Albanian omat rahat lekat että meille tutummat eurot. Hinnat tosin näiden kahden rahayksikön välillä olivat huimat: limsapullo maksoi 2 euroa, mutta 69 lekaa. Yksi euro puolestaan oli 138 lekaa, joten lyhyelläkin matematiikalla jokainen osaa laskea, kumpi maksaa enemmän. ;P

Eurojen vaihtaminen lekoiksi ei kuitenkaan ollut hankalaa. Paikalliset pankit vaihtoivat niitä virallisella kurssilla, mutta löytyipä keskuspuiston laitamilta useita isojen rahatukkujen kanssa liikkuvia paikallisia. Sitä en tiedä, oliko kyseessä rahanpesua vai ei, mutta lekoja ehdottomasti kannattaa käydä paikanpäällä vaihtamassa, mikäli haluaa ostaa tuotteita oikeilla hinnoilla.Hintataso Sarandessa ja ylipäätään koko Albaniassa oli todella halpa. Kahdella eurolla saimme rantaputiikista mm. limsapullon, vesipullon, karkkipussin, jäätelöt ja pillimehuja. Vaatteet, laukut, paikallisten tekemät tekstiilituotteet ja rantalelut olivat myös pilkkahintaisia verrattuna Korfuun. Hotellien hintataso ei myöskään päätä huimannut, ja viidellä eurolla söi kolmen lajin päivällisen kahteen pekkaan.Luontonsa osalta Etelä-Albania oli paikotellen todella vehreää ja toisin paikoin aivan rutikuivaa. Maanviljelyä siellä kuitenkin harjoitetaan kuivuudesta huolimatta. Parissa talossa karja oli jopa suoraan oven edessä, toisilla sen sijaan karjalla oli oma vaja. Eläinten osalta näimme kanoja, kukkoja, rupinaamaisia hanhia sekä yhden aasin. Aasilla tuntui olevan kovasti meille asiaa, kun me sitä kuvasimme pitkällä zoomilla. ;)

Omakotitalot olivat myös erikoisia: ensin niihin rakennettiin kehikko ja vasta sen jälkeen seinät. Talot olivat myös kohtuullisen harvassa ja useimmiten vuoren rinteillä. Pihoja osassa taloista oli laitettu ja reunustettu kivillä. Hassuinta taloissa oli kuitenkin se, että ne olivat lähes kaikki tasakattoisia.
Vähän Saranden ulkopuolella tiejärjestelyt olivat myös erittäin eksoottisia: purojen ja jokien yli mentiin muun muassa lautalla. Se oli todellakin jotain uutta meille!


Siispä jos joku kiinnostuu matkaamaan Korfulle, suosittelemme myös majoittumaan pariksi päiväksi Albanian puolelle. Samalla näkee myös vähän erilaisempaa elämäntyyliä ja autokantaa. ;P

5 kommenttia:

 1. OOOO! Löysin blogiinne Googlen Analyticsin kautta kun katselin mistä ihmiset ovat blogiini eksyneet, ja löysin Destination Unknown tuolta suosikkilistaltanne. KIITOS! Ja jään tänne seurailemaan kyllä myös teidän reissuja. :)

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa vain seurailemaan meidän reissuja. Teidän reissuja olen seuraillut jo useamman vuoden ajan. ;)

  VastaaPoista
 3. :) Tuo on kyllä niin jännä tunne kuin ei tiedä ketä sitä ruudun toisella puolella lukee omia juttuja. Mutta kiva löytää nyt yksi lukija, ja itselle lisää lukemista! :)

  VastaaPoista
 4. Hienon hienoja kuvia! Tulee ihan ikävä kesää ja aurinkoa! :)

  VastaaPoista
 5. Kiitokset kehuista! Kesää täälläkin kaipaillaan, vaikka onhan ruskassakin oma viihdyttävyytensä. :)

  VastaaPoista