tiistai 12. maaliskuuta 2013

Underground hop on, hop offMetroasemalta toiselle matkatessamme saimme hyvän kuvan Lontoon monipuolisesta nähtävyyskaartista. Tutuiksi tuli lähes puoli kaupunkia. Sää suosi koko päivän, eikä pienoinen tuulenvire haitannut meitä innokkaita turisteja.


Ensimmäinen pysäkkimme oli Westminster Abbey, jossa on mm. Sir Isac Newtonin hauta ja menivätpä tuorein kuninkaallinen avioparikin täällä naimisiin. Pääsymaksu katedraaliin oli hurjat 18 puntaa! Arvata saattaa, ketkä säästivät, kun kerran olivat budjettilomailemassa tai ainakin kuvittelivat olevansa. ;)
Abbeyn jälkeen näimme toistamiseen Big Benin kävellessämme Thames-joen ylittävän sillan yli. Tämä aktiviteetti oli sentään ilmainen, vaikka matkaa tuli yli 30 metriä. Jokea ylittäessämme ihastelimme jälleen sen leveyttä.
Sillan yli päästyämme suuntasimme katseemme London Eyelle. Matkaoppaasta luimme, että maailmanpyörä oli pystytetty Thames-joen varteen vuoden 2000 kunniaksi, ja siksi sen nimi alunperin oli ollut Millennium Wheel. Myöhemmin nimi oli muutettu jokaiseen vuoteen sopivaksi London Eye:ksi. Yksi pyörähdys London Eye:ssa kesti 30 minuuttia, joten jätimme sen tällä kertaa väliin. Toki nyt jälkikäteen ajatellen olisi London Eye:stä voinut olla makeat näkymät iltaisin sinisen hetken aikaan. London Eye:lta matkamme jatkui kohti Trafalgar Squarea ja vuoden 1805 Trafalgarin meritaisteluvoittaja Nelsonin patsasta. Nelsonhan on tunnettu juurikin siitä, että hän johti englantilaiset voittoon ranskalais-espanjalaista sotalaivastoa vastaan Trafalgarinniemellä käydyssä taistelussa. Huonoksi onnekseen Nelson kuitenkin kaatui itse sodassa, mutta Britannia kuitenkin voitti. Voiton ansiosta Britannialla ei ollut sen jälkeen vastustajaa merillä, joten brittiläinen imperiumi pystyi syntymään. Sitä myöten Britanniasta käsin uskallettiin lähtä tekemään myös löytö- ja valloitusretkiä Aasiaan, Pohjois-Amerikkaan, Afrikkaan ja Austraaliaan saakka. 


Me emme kuitenkaan lähteneet valloitusretkelle, vaan siirryimme seuraavaan kohteeseen: kaupungin sydämeen Piccadilly Circukselle. Sieltä käsin kävimme myös kurkistamassa Hamleyn lelukauppaan, Regent Streetin muotivaateliikkeisiin, M&M:n kivijalkamyymälään sekä kävimmepä myös lounaalla China Townissa.


Lounaan jälkeen turistikierroksemme puolestaan jatkui päivän toiseksi viimeiselle etapille St. Paulin katedraalille. Katedraali on kuuluisa muun muassa siitä, että se on historian aikana tuhoutunut kokonaan jopa neljä kertaa, ja aina se on vain rakennettu uudelleen samalle paikalle. Lisäksi katedraalissa on mennyt naimisiin prinsessa Diana Charlesinsa kanssa sekä siellä on pidetty myös kuningatar Elisabet II:n 80-vuotispäivän juhlajumalanpalvelus. Sisältä katedraali oli todella kaunis ja pääsymaksukin vain 15 puntaa. 


Päivän viimeisenä kohteena kävimme katsomassa kaupungin toisella laidalla sijaitsevaa vuonna 1894 valmistunutta London Bridge -nostosiltaa. Aluksi ajattelimme katsella siltaa vain ulkoapäin, mutta sisätiloja esittelevä konsulentti sai meidät ylipuhuttua, ja niin päätimme käydä sillassa myös sisällä. Se olikin erittäin hyvä valinta, sillä ensimmäisessä tornissa näimme videoesittelyn sillan historiasta, tornien välisellä sillalla komeat näkymät Thames-joen yli ja toisessa tornissa animoidun esittelyn sillan rakentamisesta. Alhaalla konehuoneessa puolestaan näimme alkuperäiset hydrauliikkapumput, joiden avulla sillankansi on nostettu ylös. Uutena tietona saimme myös sen, että sillankansi avataan edelleenkin keskimäärin kolme kertaa päivässä. Harmiksemme riittävän suurta laivaa ei kuitenkaan tullut juuri sillä hetkellä, kun olisimme olleet todistamassa nostosillan toimintaa. Sillan lisäksi katselimme ulkoapäin myös Tower of Londonia, joka on toiminut historiansa aikana niin palatsina, hallintorakennuksena kuin vankilanakin. Mielenkiintoisin fakta linnasta kuitenkin on se, että uskomuksen mukaan tornilinna tuhoutuu, mikäli siellä asustavat korpit lentävät tiehensä. Sen vuoksi linnassa asuvien korppien siivet ovatkin typistetyt, ja korppeja kasvatetaan varta vasten linnanvartijoiksi ja tuhoutumisen estäjiksi. 

Iltatuimaan jatkoimme vielä kaupunkikierrosta samanverran uudelleen, mutta tässä vaiheessa oli hyvä pitää pieni tauko hotellilla.

2 kommenttia:

  1. Kolmannen kerran kaupungissa käydessäni totesin aivan saman! Se on mahtava kaupunki ja tarjoaa kaikille kaikkea!

    VastaaPoista