lauantai 25. lokakuuta 2014

Budapestin auringon alla

Kotoa lähtiessämme pakkasimme laukut täyteen lämpimiä vaatteita ja paksuja takkeja. Budapestiin laskeuduttuamme sen sijaan totesimme sopivimman asusteen olevan t-paita. Siispä lomamme alkupuolelle ennustettu 20-asteinen, suomalaisen mittapuun mukainen helle oli kuin olikin totta. Aurinko helli meitä lämmöllään ja valollaan kahden päivän ajan, eikä syksystä ollut tietoakaan.


Sään suosiessa kävelimme Pestin katuja pitkin ja poikin, teimme pieniä ostoksia Vaci utcan kauppakadulla, ihastelimme Tonavan leveyttä ja sen yli kulkevia siltoja. Edellisen Budapestin reissumme jälkeen kaupunki oli muuttunut täysin: entisajan kommunistinen ja venäläistyylinen kaupunki oli länsimaistunut, rakennusten ulkopinnat uusittu, katuja ja puistoja siistitty, aukioita lisätty sekä näiden toimien lieveilmiönä turistien määrä oli moninkertaistunut. Tunnelma kaupungissa oli edelleen kuitenkin hyvin hienostunut, mikä näkyi jo hienostokahviloiden ja -ravintoloiden määrässä sekä siinä, että myös paikalliset olivat illallistamassa paikallisissa ravintoloissa.
Hintatason osalta Budapest oli edelleen suomalaiselle halpa kohde. Hienon ravintolan ruoka-annos maksoi vajaan 10 euroa, virvoitusjuomat alle eurosta kolmeen euroon riippuen valmistusmaasta, leipomoiden sämpylät vajaan 10 senttiä kappaleelta, julkisen liikenteen kolmen päivän lippu 12 euroa ja museoiden sisäänpääsyliput 3-6 euroa henkilöltä. Siispä reissun kokonaisbudjetti jäi tällä kertaa kaikkine vaateostoksineen, lentoineen, hotelleineen, junamatkoineen ja ruokailuineen vain noin 600 euroon per nenä. Ei mielestämme paha hinta, sillä tällä kertaa jouduimme ostamaan lentoliput Finnairin listahinnoilla.

Ruokien osalta maistelimme lomamme aikana niin pihvejä, irlantilaisia makkaroita perunamuusilla, gulassikeittoa kuin Caesar salaattiakin. Ravintoloista parhaimmiksi koimme keskustan ulkopuolella olevan Rubenin ja keskikaupungissa sijaitsevan Cyranon. Kahviloista parhaiten viihdyimme California Coffee Companyssa sen rennon ja nuorekkaan tyylin vuoksi.Erikoisin ravintola puolestaan oli hotellimme läheisyydessä sijainnut Csendes Bar, jonka sisustuksessa oli käytetty vähän kaikenlaisia tavaroita, jotka oli vain saatu keinolla millä hyvänsä kiinni seinään tai kattoon. Katosta muun muassa roikkui lastenrattaita, keinuhevosia ja kolmipyöriä ja seiniä koristivat niin vanhat lavuaarit, barbinuket, peilin sirpaleet ja oranssissa valossa kylpevät pehmolelut. Varsin erikoinen paikka siis. ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti