lauantai 11. lokakuuta 2014

Budapestin reissun suunnittelua


 
Syksy on edennyt jo niin pitkälle, että viikon päästä pääsemme viettämään ansaittua syyslomaa. Hassuna puolena tämä syksy on tosin tuntunut todella lyhyelle, koska ensin syksyn katkaisi työmatka Tallinnaan ja sen jälkeen lomautusajan reissu Rovaniemellä toi mukavaa vaihtelua arkeen. Parin viikon päästä puolestaan pääsemme viettämään syksyisiä päiviä Unkarin leudoissa keleissä. Tällä hetkellä sääennuste ennustaa pariakymmentä astetta lämmintä - se jos mikä antaa energiaa näihin sateisiin ja synkkiin syyssäihin, jotka ovat Ouluun rantautuneet!Unkarin pääkaupungissa Budapestissä olemme käyneet viimeksi liki seitsemän vuotta sitten. Aina aika ajoin olemme haaveilleet uudesta reissusta tuohon Itä-Euroopan helmeen, mutta vasta nyt neljännen hääpäivämme korvilla sukulaisemme saivat meidät aktivoitumaan ja lähtemään heidän kanssaan viettämään heidän ja samalla meidän hääpäiväämme romanttiseen Budapestiin.Nähtävyyksien osalta ajattelimme käydä kaupunkikävelykierroksen lisäksi kurkkaamassa jälleen Oopperataloa, Tonavaa ylittäviä siltoja, Parlamenttitaloa, Gellertin kukkulaa, Margit-saarta, Terrorin taloa, Budan linnaa, Sankareiden aukiota ja Pestin puolen kuuluisaa Váci utca -kauppakatua. Näiden lisäksi haaveena olisi käydä myös tutustumassa grafiikka- ja painotöihin erikoistuneeseen Printa-galleriaan (Rumbach Sebestyén u. 10), mahdollisesti osallistua Free Budapest Walking Tourille (lähtö Vörösmartyn aukiolta klo 14.30), ajella höyryveturilla Budan kukkuloilla, ihastella uutta ja vanhaa tavaraa Ecxeri Piacin kirpputorilla (XIX Nagykorosi út 156) sekä nauttia lämpimistä kylvyistä lähes 500 vuotta vanhassa Rudasin kylpylässä, kansankylpylänä tunnetussa Széchenyissa, turkkilaiskylpylä Kiralyssa tai Gellertin kukkulalla sijaitsevassa Gellertin kylpylässä.

Yhtenä lomapäivänämme otamme myös asiaksemme käydä tutustumassa noin 15 minuutin ajomatkan päässä olevaan Szoborparkiin, jonne on koottu kaikki Budapestin katukuvasta poistetut kommunismiajan jättikokoiset patsaat. Paikalle näyttäisi pääsevän helpoiten taksilla, mutta myös bussilla ja metrolla Budapestin keskustasta. Luulenpa, että valitsemme kulkuvälineeksi tällä kertaa taksin, koska meitä on neljä maksajaa.

Tuoreimpana Budapestin nähtävyytenä puolestaan sain vinkin osallistua tasatunnein alkaviin Szémlö-hegyin luolakierroksiin (Pustaszeri üt 35) ja vartin yli tasan alkaviin Pál-völgyin luolaesittelyihin (Szépvölgyin út 162). Luolat ovat avoinna arkisin klo 10.00-16.00. Ravintolatarjonnan osalta Budapest on monipuolinen kohde, sillä halvan hintatason siivittämänä myös me pihit matkaajat istahdamme mielellämme hienostuneiden ravintoloiden kolmen lajin päivällispöytään. Tällä kertaa uusina kokemuksina ajattelimme kokeilla unkarilaisia kaalikääryleitä eli Töltött káposztaa, jotka ovat kuin meidän suomalaiset kääryleet, mutta ne kypsennetään tomaattikastikkeessa hapankaalikasan päällä ja tarjoillaan hapankerman kera. Ranskalaisten Crépejen vastine Unkarissa puolestaan on Hortobágyi palacsinta, joka täytetään joko suolaisella tai makealla täytteellä. Leipomoista puolestaan voisimme ostaa unkalrilaiselle työntekijälle tyypillisen lämpimänä nautittavan aamiaisen eli Túros táskan, suomalaisittain rahkapiirakan. Kahvitauon puolestaan voisimme pitää Budapestin parhaimpiin kahviloihin kuuluvassa Gerbeaudin kahvilassa.

Ostosparatiisien osalta taidamme poiketa kaupungin suurimmassa tavaratalossa Westend City Centerissä Nyugati Pályaudvarin lähettyvillä ja Mammut-tavaratalo osoitteesa Lövöház ut 2-6. Muilta osin Unkari on tunnettu Itä-Euroopan tapaan nahka-, posliini- ja keramiikkatuotteistaan. Kauppahalli puolestaan tarjoaa kulinaristisia herkkuja niin makujen kuin tuoksujenkin osalta.Kulkuvälineiden osalta Budapestista jäi viimeksi elävästi mieleen Budan linnavuorelle vievä funikulaari. Toinen edelliskerralla näkemättä jäänyt kulkuvälineisiin liittyvä nähtävyys on Metrolinjan 1 pysäkit, jotka ovat Pietarin tapaan satoja vuosia vanhoja ja entisöity ajan kuluessa alkuperäiseen loistoonsa. Maisemien ihastelun osalta voisimme myös ajella 1800-luvun lopulta peräisin olevalla köysiratajunalla Budan kukkuloille. Toinen hieno näköalapaikka tosin on hieman lähempänä keskustaan eli piispa Gellertin patsaan juurella.Iltatuimaan sen sijaan parhaimmat näkymät ovat varmasti Tonavan ylittävien siltojen välissä, Budan linnalla ja Pestin vanhassa kaupungissa. Näitä ajatellen varasimmekin hotellin ihan Pestin keskustasta neljän tähden ja aamiaisen kera.

Budapestin ulkopuolella olevia mielenkiintoisia kohteita puolestaan olisivat noin tunnin junamatkan päässä sijaitseva Székesfehérvár. Eihän sitä tiedä, vaikka sitä sinnekin lomamme aikana ehtisi, kun aamulla lähtisi ajoissa liikkeelle. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti