maanantai 27. lokakuuta 2014

Budapestin iltatunnelmissa
Budapest, Pariisi, Praha ja Rooma ovat monen matkailusivuston ja -lehden mukaan Euroopan romanttisimpia kohteita. Jokaisessa kohteessa käyneenä voimme vakuuttaa jokaisen kohteen vastaavan käsityksiämme romanttisuudesta, mutta mitä se romanttisuus oikein kaupungilta vaatii. Miksi joku kaupunki voidaan määritellä romanttisemmaksi kuin joku toinen?
Vastauksia kysymyksiimme on varmasti monia, mutta meidän mielestämme jokaisen mainitun kaupungin romanttisuuden takana ovat iltavalot, hienostunut ja toista kunnioittava tunnelma, kapeat kadut, lukuisat ravintolat ja kahvilat ulkoterasseineen sekä ystävälliset ihmiset ja siellä täällä rauhallisesti käsikädessä kulkevat pariskunnat. Mielestämme myös mainittujen kaupunkien ikä tuo kaupungeille etulyöntiaseman, sillä vanhat rakennukset, holvikaaret ja valoa heijastavat katukiveykset luovat kaupunkeihin menneiden vuosisatojen tunnelmaa; jotain sellaista, mitä ei voida nykyään enää rakentamalla saavuttaa.


Tonava kaunoinen lienee myös yksi Budapestin romantiikan lähteistä, sillä leveä joki heijastaa kaupungin kultaisia valoja sekä tarjoaa mahdollisuuden yömyöhäisille veneretkille. Mekin kävimme ensimmäistä kertaa reissuhistoriassamme iltaöisellä veneretkellä alittaen Tonavaa ylittävät sillat pariin kertaan. Retki kaikkine kauniine valoineen, laivan taustamusiikkeineen ja virtaavan veden tuoksuineen oli erittäin tunnelmallinen kokemus. Kesäisin retki olisi varmasti vieläkin mukavampi, kun voi ihastella kaupunkia veneen kannella lämpimässä, mutta silti vilvoittavassa tuulessa.Mikä kuitenkin vaikuttaa kaupungista saatuun kokemukseen kaikista vahvimmin? Meidän mielestämme vastaus piilee ehdottomasti toistensa kanssa toimeen tulevissa matkalaisissa, rennossa asenteessa, iloisessa mielessä, avoimissa vaihtoehdoissa, yhteisissä päätöksissä ja toisen mielipiteiden kunnioittamisessa sekä kiireettömässä tunnelmassa. Ilman näitä henkistä levollisuutta tuottavia asioita tuskin mikään loma tai kaupunki on romanttinen, vaikka kuinka kaupungin valot loistaisivat ja kahvilat tarjoaisivat live-musiikkia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti