tiistai 5. huhtikuuta 2011

Pääsiäissesonkin aloitus

Pääsiäinen on saapunut narsissin muodossa myös meille. Rairuohotkin on kylvetty, ja niiden kasvamista odotellaan jo kovasti. Suklaamunat ovat ostoslistalla, ja niitä piilottava kukko tilattu. Kukkoperinne onkin oikeastaan aika hauska. Nimittäin muuttaessamme Tampereelta Ouluun lapsuudenperheeni ei tiennyt koko kukkojutusta mitään. Täällä Oulun alueella kukko munii lapsille suklaamunat pääsiäissunnuntaiyönä. Mites sitä sitten kävikään ensimmäisenä pohjoisessa vietettynä pääsiäisenä: tämä suurta jännitystä tuottava pääsiäissunnuntai saapui, mutta meillähän ei mistään kukosta tiedetty mitään. Vasta naapurimme kerrottua kukkoperinteesta tuli vanhemmillani kiire piilottaa minunkin Kinderit. :D

Muita hauskoja pääsiäisperinteitähän ovat erityisesti kiirastorstaina kiire, jolloin kovalla tohinalla karkoitetaan pahanilkisiä olentoja lorujen, loitsujen ja tulen avulla. Erityisesti maaseudulla pahojen henkien karkoittaminen oli tärkeää, koska elanto oli pitkälti kiinni karjassa ja viljassa. Pitkäperjantaina puolestaan rauhoituttiin aloilleen, ja syötiin mämmiä. Mämmi soveltui hyvin ruoaksi, koska sen valmistamisessa ei tarvittu lainkaan tulisijaa. Mämmiherkuttelujen jälkeen lankalauantaina sytytettiin kokko, koska trullien uskottiin lentävät Kyöpelinvuorelle. Kokon uskottiin antavat trulleille ilmoituksen Kyöpelinvuorelle siirtymisestä.

Mutta mitäs näistä perinteistä vielä on jäljellä? Meidän elämäämme on useimmiten liittynyt palmusunnuntain virpomiset, lankalauantain kokko sekä pääsiäissunnuntain suklaamunat. Erityisherkkuina olemme myös nauttineet karitsaa sekä toki mämmiä sokerilla tai maidolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti