tiistai 21. joulukuuta 2010

Matkakohteen valintaaAiemmin jo kerroinkin ideoita seuraavasta matkakohteestamme. Kohteeksi valikoitui lopulta kartassa vihreällä pallolla merkitty Liettuan pääkaupunki Vilna, koska a) sinne oli halvat lennot, b) siellä asuminen on halpaa ja c) siellä eläminen on halpaa. Hinta siis ratkaisi. Tosin asumisen ja elämisen osalta lähes kaikki Itä-Euroopan kohteet ovat Suomen hintatasoon tottuneille halpoja, joten Itä-Euroopan matkailussa on paljon hyviä puolia.

Vilnan matkalla aiomme ehdotomasti tutustua KGB:n museoon, joka sijaitsee Neuvostoliiton KGB:n vankilassa. Odotammekin mielenkiinnolla, millainen tunnelma museossa on. Viimeisin vankilassa istunut vanki teloitettiin vuonna 1965. Kaiken kaikkiaan yli tuhat ihmistä menetti henkensä vankilassa kidutuksen saattelemana. Lisäksi museossa on nähtävillä lattialaudoituksen alta paljastunut allas, joka vei useamman kuin yhden vangin hengen. Historiaa siis kerrassaan tarjolla.Lisäksi Vilna on tunnettu ostoskaupunkina ja Itä-Euroopan hintatason vuoksi meillekin saattaa jäädä aika paljon ostoksia kannettavaksi. Ensimmäisenä suntaammekin ostoskeskus Europaan, joka on yksi kaupungin suurimmista ostoskeskuksista. Lisäksi ajamme bussilla myös Baltian suurimpaan tavarataloon, jonka sisällä on kauppojen lisäksi ruokapaikkoja, keilahalli ja luistinrata.Säätilat Vilnassa ovat vähän samanlaiset kuin Riikassa. Tammikuussa lämpötila laskee alle nollan eli lämmintä vaatetta saa ottaa mukaan, jotta tarkenee ulkona kierrellä koko päivän. Viime vuonna kävimme suurin piirtein samoihin aikoihin Riikassa ja vietimme suurimman osan päivästä ulkona. Näin siis tapahtuu myös Vilnassa.Ruokailun osalta Vilna on toivottavasti yhtä halpa kuin Riika. Ohessa olevan kuvan mukaisen ruoan saimme Riikassa kolmella eurolla. Jännä miten paljon halvempaa ruoka voikaan olla Suomen ulkopuolella. Edes Etelä- ja Länsi-Euroopassa ruoka ei ollut ravintoloissa niin kallista kuin Suomessa. Sveitsi tosin oli poikkeus, jossa halvinta ruokaa sai McDonaldilta ja sielläkin sai Big Mac:stä pulittaa reilun kympin. Tosin varmaan Zürichin laitakaduilta olisi ruokaa saanut halvemmalla, mutta nälkä voitti, ja rinkka painoi ja aurinko porotti 35-asteen edestä.

Kulttuurinsa osalta Vilna on vuoden 2009 kulttuurikaupunkina peruskorjannut kaupunkikuvaansa hurjasti. Kirkot ja muut tärkeät rakennukset on laitettu uuteen uskoon ja kaupunkia siistitty. Mielenkiintoista onkin saada tietää, miten asia on vielä vuonna 2011.

Hotellia emme ole vielä varanneet, mutta kohtapuolin niitäkin pitää alkaa etsiskellä. Onneksi on joulunpyhät aikaa tutkia hotellitarjontaa. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti