maanantai 21. marraskuuta 2011
Huopapalloista tehty pannunalus
Anu kyseli viime vuonna esittelemäni huopapallopannunalusen ompeluohjetta, joten jaanpa sen samalla teille kaikille.
Ensin siis huovutiin reilut 30 pientä huopapalloa. Materiaalina käytin Novitan Hahtuvainen -villaa.
Pallojen valmistuttua ja kuivuttua asettelin ne haluamaani muodostelmaan ja sen jälkeen otin esille ompelulankaa. Ompelulangaksi valikoitui suppeasta valikoimastani valkoinen ompelukonelanka. Parempi vaihtoehto olisi ehkäpä liukaspintainen helmilanka, sillä se olisi paksumpaa, jäykempää ja kestävämpää.
Ompelun aloitin ompelemalla reunimmaiset pallot kiinni toisiinsa. Sen jälkeen kiinnitin pannulapun sisäpuolelle tulevat pallot toisiinsa pystysuuntaisilla ompeleilla. Kolmannessa vaiheessa ompelin kaikki jo kertaalleen toisiinsa yhdistetyt pallot vaakasuuntaisella ompeleella kiinni toisiinsa. Tällöin pannulapusta tuli kestävämpi. Toki nyt jälkikäteen ajateltuna pannulapun olisi voinut ommella myös spiraalimaisesti keskimmäisistä palloista aloittaen ja päätyen uloimpiin palloihin. Ehkä se olisi ollut jopa järkevämpi tapa. ;P
Parannusideana pannunaluseen voisi lisätä vielä ohutta rautalankaa, jotta pannunalusesta tulee jämäkämpi. Joululahjaideoita-postauksessa esittelemääni isojen pallojen pannunalustassa minulla onkin tarkoitus yhdistää pallot toisiinsa rautalangalla. Tällöin en aio käyttää lainkaan lankaa. Toki näin monen pienen pallon yhdistämisessä pelkkä rautalanka voi olla aika haastava materiaali (ellei sitten yhdistä palloja toisiinsa spiraalimaisesti keskimmäisistä palloista aloittaen).
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Aivan ihana idea joululahjaksi!
VastaaPoistaHmm,ainut ongelma..miten nuo huovutetaan?Samalla tavalla kuin siitä huovutettavasta langasta tehdyt työt,pesukoneessa?Vai läträtäänkö saippuan ja veden kanssa? Olen joskus about 12v sitten jossain käsityökerhossa muistaakseni huovutellut ;)
Huovutin pallot juurikin märkähuovuttamalla eli läträämällä saippuan ja veden kanssa. ;)
VastaaPoistaEli kippoon vettä, veteen liuotetaan mäntysuopaa, leikataan Hahtuvainen-villasta noin 3-5 cm pitkiä palasia, kastellaan yksi palanen kerrallaan ja pyöritellään kämmenten välissä kuin pullaa leipoisi. Lisäilin kerroksia aina sen mukaan, miten pallo muotoutui. Tarkoitus on saada pallosta lopulta niin kova, että päällimmäinen villakerros ei lähde irti, vaikka sitä yrittäs "nyppiä". Loppusilaus suoritetaan pesemällä pallosta mäntysuopa pois. Toinen koulukunta käskee karkaista villaa eli huuhtoa ensin kuumalla ja sitten kylmällä, toinen koulukunta käskee käyttää vain kylmää vettä. Lienee tekijästä kiinni, miten tekee. Lopuksi pallot jätetään kuivumaan pariksi päiväksi.
Yhteen isoon palloon meni noin 20 cm hahtuvaista, pienimmille taisi noin 10 cm riittää. Tässäkin on montaa koulukuntaa, miten tekee, mutta itse tykkään enemmän tehdä useista lyhyistä villapätkistä kuin yhdestä tosi pitkästä pätkästä. :)
Heh, toivottavasti vastaukseni selvensi edes vähän tätä märkähuovuttamista. :D
No ja mulle ei nyt auennut se mitä hain...
VastaaPoistamiten siis sait ne langan päät sillai että niitä ei huomaa kun pallot kiinnitetään toisiinsa?! Kun mulla ei oo epämääräisen väristä lankaa ja mun pallot on epämääräisen väristä (lue:luonnoväristä ilmeisesti..)..
Mä aloitin ompelun tavallaan pataladun sisäpuolella olevalta sivulta, jolloin solmu jäi kahden pallon väliin. Sitten vain ompelin kaikki pallot noiden kuvissa olevien viivojen mukaisesti. Kiristin pallot tosi tiukkaan toisiaan vasten, jotta sain lopputuloksesta jämäkän. Päättelin lopulta piilopistoin.
VastaaPoistaAuttoiko selvennys pulmassasi?
Voi kyllä!!!
VastaaPoistaKiitos <3
Nyt vaan odottelen, että pääsen EHKÄ huomenna jo ompeluhommiin ;) pallot kun oli tänään vielä kosteita...
Kiva, että osasin auttaa! :)
VastaaPoistaMä just ompelin mun tämänvuotiset joululahjapannunaluset valmiiksi. Rautalanka on kyllä ihan paras vaihtoehto noin isojen pallojen yhdistämiseen. Sai kunnolla kiristettyä. Teen tässä myöhemmin postauksen noista uusista pannunalusistakin. Ehkä huomenna olisi aikaa kuvailla työt.