tiistai 24. huhtikuuta 2012

Wienin TOP-3


Paikalliselta herrasmieheltä kuulimme eräässä kahvilassa Wienin Top-3:sta.
Ensimmäisenä Wienissä kävijän tulee syödä schnitzel. Eikä mikään possu- tai nautaschnitzel, vaan vasikanlihasta tehty schnitzel. Vaikka en mikään leivitettyjen ruokien ystävä olekaan, oli vasikanlihaschnitzel ehkä elämäni paras schnitzel. Ehkä myös elämäni suurin schnitzel, kun tarjoilija lautasia hakiessaan nauroi minun saaneen varmasti riittävän suuren pihvin, kun oli ruokailunkin jälkeen edelleen puolet jäljellä. :DToinen Wienin must-juttu tulikin heti pääruoan perään, jälkiruoka: Salaisella reseptillä tehty Original Sacher Torte Cafe Sacherissa. Näitä ainoita aitoja Sacher-torttuja on saatavilla vain Cafe Sacher -kahviloista ja Hotel Sachereista. Sen vuoksi jonot kahvilaan on pitkät, eikä sinne pääse kuin tyylikkäästi pukeutuneena.Kolmas Wienin tarjoama pakollinen nähtävyys on valtionooppera. Toisessa maailmansodassa oopperatalo tuhoutui lähes kokonaan, vain pääoven vieressä sijaitseva upea portaikko ja lämpiö säilyivät ehyinä. Muilta osin rakennus on restauroitu katosta lattiaan, jolloin myös koristeiden määrää on vähennetty ja yksinkertaistettu. Siksi sanotaankin, että oopperatalo on sekoitus uutta ja vanhaa.

Tässä vaiheessa voinkin todeta Budapestin oopperatalon rakennustavoitteiden täyttyneen, sillä se oli paljon hienompi, kauniimpi ja koristeellisempi kuin Wienin oopperatalo. ;P

Fiiniin Wieniin mentyämme halusimme myös nähdä yhden esityksen verran Wagnerin kirjoittamaa oopperaa. Oopperahan kuvastaa sivistystä, nautintoa, yleellisyyttä ja erityisesti ulospäinnäkyvää rikkautta. Istumapaikat maksoivat 250 eurosta ylöspäin, seisomapaikat parhaalla näkymällä 4 euroa ja parvekkeella 3 euroa. Parvekkeelta tosin ei varmaan nähnyt yhtään mitään, koska sali kaareutui lavaa kohti. Siispä menimme hyvissä ajoin jonottamaan 4 euron hintaisia seisomapaikkoja, sillä istumapaikat oli myyty loppuun jo kuukautta etukäteen. 

Hyvänä vinkkinä oopperan seisomapaikalle menijöille voimme kertoa sen, että jonoon kannattaa mennä noin 1,5 tuntia ennen lipunmyynnin alkamista, koska tunti ennen lipunmyynninalkua ovet avautuvat ja innokkaat oopperaantulijat pääsevät sisälle jonottamaan. Toki jonon toinen pää jää tässä vaiheessa ulkopuolelle. Toinen hyvä vinkki on mennä lipunoston jälkeen suoraan varaamaan paikka seisomokatsomosta. Tätä varten tarvitset mukaan huivin tai silkkinauhan, jolla merkitset omat paikkasi. Ensimmäistä riviä ei kannata kuitenkaan valita, sillä kausilippulaiset saavat ajaa sinut pois eturivistä, vaikka kuinka olisit paikkaa varannut. Toka rivi on siis paras vaihtoehto.Väliajalla sitten kannattaa kiiruhtaa kahvilaan nauttimaan lasillinen kuohuvaa. Sen jälkeen jaksaa seistä seuraavat 2,5 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti