maanantai 8. kesäkuuta 2015

New Yorkin korkeuksia









Huhtikuussa sain uskomattoman mahdollisuuden lähteä edustamaan työkaverini ja kolmen muun suomalaisen kanssa Suomea Redmondissa järjestettyyn konferenssiin. Lentoja varatessamme saimme myös lisäplussana luvan pysähtyä neljäksi päiväksi New Yorkiin katselemaan kaupungin vilinää, pilvenpiirtäjiä, keltaisia takseja, maailmankuuluja Times Squaren valomainoksia ja veden keskeltä uljaasti kohoavaa vapaudenpatsasta.




Ensimmäinen päivä kului korkeuksiin katsellessa, sillä Manhattanin sydämessä sijaitsevan hotellimme ympärillä ei matalia taloja näkynyt. Mukaan ottamani laajakulmalinssi oli kuitenkin aivan liian kapea: kalansilmä olisi ollut New Yorkin kaduilla kuin kotonaan.

Sään oltua aurinkoinen päädyimme sattumalta myös Empire State Buildingin katolle. Sinne oli alunperin ollut tarkoitus mennä vasta myöhemmin, mutta rakennuksen satuttua kävelyreitillemme päätimme käydä samantien kurkkaamassa New Yorkia lintuperspektiivistä käsin.




Empire State Building oli rakennettu vuonna 1931. Mielenkiintoisina faktoina rakennuksessa on 6500 ikkunaa, 1860 porrasta, 762 kilometriä sähköjohtoa, 113 kilometriä vesiputkistoa, 449 metriä korkeutta, 76 hissiä ja sen kokonaispainoksi on arvioitu 370 000 tonnia. Päivittäin rakennuksessa työskentelee 20 000 työntekijää, minkä vuoksi Empire State Building on maan toiseksi eniten työntekijöitä palveleva toimistorakennus. Korkeutensa ansiosta Empire State Building oli Yhdysvaltain korkein rakennus World Trade Centerin kaksoistornien rakentamiseen saakka. Samoin rakennus oli maailman ensimmäinen yli 100-kerroksinen rakennus. Syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen Empire State Building sai jälleen Yhdysvaltain korkein rakennus -tittelinsä takaisin kaksoistornien romahdettua.




Oppaan mukaan Empire State Building oli rakennettu ennätyksellisessä ajassa: vain 410 vuorokaudessa. Rakennustöihin oli osallistunut 3400 rakennusmiestä, joista vain viisi menehtyi työtapaturmissa. Rakennuksen huipulle pystytettiin alunperin ilmalaivojen telakoitumista varten radiomasto, mutta hengenvaarallisuutensa vuoksi mastosta tuli lopulta pelkkä radiolähetin, jonka kautta kulkevat edelleenkin New Yorkin osavaltion radiolähetykset.







Mutta, mutta, parasta Empire State Buildingissa olivat kuitenkin maisemat. Pilvenpiirtäjää toisensa perään saimme ihastella 86. kerroksesta samalla, kun katselimme oppaasta seuraavaa kohdettamme etsien niitä samantien ilmasta käsin. Löytyipä oppaasta myös tieto, että 1940-luvulla Empire State Buildingiin oli törmätty pommikoneella, mutta rakennus itsessään ei ollut siitä kovinkaan paljon vaurioitunut. Sen sijaan 14 matkustajaa oli saanut surmansa.

Hauskana lisätietona Empire State Buildingissa järjestetään vuosittain juoksukilpailu, jossa juoksijat kilpailevat siitä, kuka juoksee portaita pitkin  rakennuksen 86. kerrokseen nopeimmin. Ennätysaika 9 minuuttia 33 sekuntia on tällä hetkellä australialaisen maantiepyöräilijän Paul Craken hallussa. Pitäisiköhän ensi vuonna koota joukkue ja lähtä kisaamaan porrasjuoksussa? :D




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti