tiistai 9. kesäkuuta 2015

New Yorkissa katutasossaKorkeuksien jälkeen kiinnitimme huomiota maatasoon. Korkeiden rakennusten juurelta paljastui lukematon määrä erimallisia ikkunoita; sisäänpänkääntyneitä, ulospäinkääntyneitä, peilipintaisia, viistoja, pyöreitä, soikeita, neliskanttisia, kolmiomaisia, pieniä ja suuria.Patsaita alueelta löytyi vähemmän, mutta sitäkin eriskummallisempia. Ehkäpä hämäävin patsas oli Three Bryant Parkista löytynyt Hero-patsas, joka oli lahja Italian valtiolta. Heron takaa näkyy myös puiston toinen italianlahja, Superhero, joka myöskin edusti samaa omintakeista tyyliä.
Toinen katseita kerännyt patsas sijaitsi Fifth Avenuella Pyhän Patrikin katedraalia vastapäätä. Pronssinen The Atlas Statuen perimmäisin ajatus ylsi Antiikin Kreikkaan saakka. Art Deco -tyylisessä patsaassa Atlas pitelee käsissään maapalloa. Kooltaan patsas oli alueen suurin ja painoltaan se on jopa 7000 kilogrammaa.


Kirkkoja New Yorkissa oli yllättävän vähän. Hienoin kaikista oli kuitenkin hotellimme vieressä ollut uusgoottista arkkitehtuuria edustava Pyhän Patrikin katedraali. Erikoisuutena kirkko sijaitsi pilvenpiirtäjien keskellä, mikä toi itsessään kirkon ulkoasulle jo omaleimaisuutta. Sisältäpäin kirkko toi jostain syystä mieleen Barcelonan Sagrada Familian, mikä on sinänsä hassua, että Sagrada Familia edustaa aivan eri tyylisuuntaa.
Liikenteen osalta New Yorkista eniten odotin keltaisia takseja - ja niitähän riitti. Times Squaren alue oli täynnä takseja, mutta saipa taksin vain kättä heiluttamalla lähes kaikkialta. Toinen odottamani keltainen kulkuneuvo löytyi sekin helposti, sillä koulubusseilla näytti olevan päivisin kokoontumisajot erään kahvilan edessä. Elokuvista tuttuina kaduilta löytyi myös liikenteenohjaajat NYPD-heijastinliiveissä.Muita katukuvan erityispiirteitä näyttivät olevan erilaiset kellot, U.S. Mail -laatikot, huonokuntoisista teistä kertovat liikennemerkit sekä tyylikkäät katukyltit. Vasta nyt kuvia selatessani hoksasin unohtaneeni jotain tuikitärkeää - Broadwayn katukyltin! Onneksi sentään otin yhden aiheeseen liittyvän kuvan, joka on ehkäpä hienompi kuin katukyltti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti