keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

New Yorkin vehreyttä
Vihreää ja vehreää - sitä löytyi Central Parkista jo huhtikuussa. Nurmi oli talven kolottamille suomalaisille varpaille ihanan pehmeä ja lämmin, aurinko porotti lähes pilvettömältä taivaalta, ihmiset olivat iloisia piknik-koreineen ja aasialaiset kuvasivat toisiaan milloin missäkin asennossa keskellä vihreää nurmikenttää ja kukkivien puiden katveessa. Minä sen sijaan kohotin katseeni aurinkoon ja vain istuin nurmella - ah, se se oli vasta työmatkalla oloa! :D

Central Parkin osalta suurimpana yllätyksenä tuli se, että puisto ei ollut tasainen, vaan kallioinen ylä- ja alamäkineen. Eipä siis ihme, että puistossa oli paljon juoksijoita, sillä maasto tarjosi varmasti jokaiselle juoksijalle haastetta vähintäänkin juoksupolkujen pituuden ansiosta.
Puiston historiaa lukiessani sain tietää puiston avautuneen vuonna 1859. Puistoon oli suunniteltu alunperin paljon aktiviteettia: pitkiä lenkkipolkuja, leikkikenttiä, urheilumahdollisuuksia ja vesialueita. Lisäksi puistossa oli patsaita, John Lennonin muistoksi nimetty puutarha, Straberry Fields -kasvipuutarha, eläintarha ja vuosikymmeniä vanha karuselli. Puiston leveitä katuja pitkin kulkivat myös niin pyöräilijät kuin hevosvankkuritkin. Satuinpa poislähtiessä sopivasti myös baseball-otteluun, jota olikin kiva seurata verkkoaidan takaa.Riittävästi baseballia seurattuani jatkoin matkaani ja lähdin etsimään New Yorkin muita vehreitä alueita. Muiden kaupunkien tapaisia puistoja kortteleiden väleissä ei juurikaan ollut, vaan vihreyttä sai tosiaan hakea. Rockefeller Centerin ympäristöstä löytyi kuitenkin yksi ehkäpä vehreimmistä alueista suihkulähteineen ja istutuksineen. Altaissa uivien pinkkien kylpyankkojen ideaa en tosin keksinyt, mutta olivat nekin mukavan värikkäitä ja uiskentelivat liikkuvan veden mukana. Muut vihreydet puolestaan löytyivät sattumalla teiden varsilta tai kahviloiden läheisyydestä. Toki huhtikuu ei vielä sinänsä ehkä ollut kukkaistutusten parasta aikaa, joten uskoisin kaupungin olevan kesällä paljon vihreämpi.

Vihreyden löytymisen jälkeen jatkoimme matkaamme seuraavaa vihreää kohti; nimittäin kohti Vapaudenpatsasta. Siitä ensi kerralla lisää.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti