keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Öinen New York

Iltavalaistusta lähdimme etsimään ensimmäisenä 9/11-muistomerkiltä. Kaksoistornien tilalla oli nykyisin Pohjois- ja Eteläaltaat, joiden keskellä olevaan mustaan aukkoon katosi reunoilta valuva vesi. Iskussa menehtyneiden 3000 ihmisen nimet oli kaiverrettu altaita ympäröiviin kaiteisiin. Muistomerkki oli erittäin hiljentävä kokemus. Harvoin näin mykistävässä paikassa on tullut vierailtua.

Toisena iltakävelymme kohteena oli maailmankuulu Wall Street. Rahan ja vallan pyhättönä tunnettu alue on toiminut rahan parissa 1780-luvulta saakka. Opas osasi myös kertoa, että Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti George Washington oli vannonut virkavalansa Wall Streetin Federal Hall:ssa vuonna 1789 - alue oli siis rahan lisäksi myös hallinnollisesti merkittävä.

Elokuvista tuttu Stock Exchange Visitor Galleria oli aiemmin ollut avoinna yleisölle, jolloin jokainen turisti oli nähnyt pörssikurssien arvonmuutokset, mutta 9/11-iskun jälkeen galleria oli suljettu yleisöltä. Se oli meidän kannalta harmillista, sillä olisi ollut hienoa nähdä pörssikurssien arvojen vilinä suurella screenillä.


Wall Streetiltä jatkoimme hiljaisina matkaamme kolmannelle iltavalaistulle kohteelle, Brooklyn Bridgelle. Aiemmin sillan alla laivalla käydessämme silta ei vaikuttanut mitenkään erikoiselle, mutta pimeällä silta oli yllättävän miellyttävä kokemus. Sillan rakennusurakka oli kestänyt 13 vuotta ja sen aikana oli kohdattu paljon epäonnea: alkuperäinen rakennutta John Roebling oli kuollut suunnitteluvaiheessa työtapaturmassa puoli vuotta ennen sillan rakentamisen aloittamista, projektia jatkanut Roeblingin poikan Washington Roebling oli puolestaan halvaantunut sukeltajantaudin vuoksi tarkastaessaan sillan perustuksia. Epäonnisten herrojen jälkeen rakennuttajan saappaisiin oli astunut Washingtonin vaimo Emily Roebling, joka hoiti sillan rakennusurakan loppuun.

Valmistuessaan silta oli jo vuonna 1883 niin kuuluisa, että useat osavaltiot lähettivät edustajansa sillan avajaisiin. Nykyisin 120-vuotias silta yhdistää kätevästi Brooklynin ja Manhattanin toisiinsa tarjoten turvallisen reitin ylittää East River.

Takaisin hotellille palasimme metrolla Times Squaren kautta. Kuten arvelinkin, Times Square loisti valossa. Matkalla hotellille kuvasimme myös kuuluisan Radio City Hall:n sisäänkäynnin sekä BBC:n konttorin kyltin. Kaupunginvaloja olisimme päässeet katselemaan 35 dollarin hintaiselta Top of the Rock -tasanteelta, mutta neljän päivän kävelyurakan jälkeen tärkeämmäksi koimme matkalaukkujen pakkaamisen. Pitäähän sitä aina jotain jättää seuraavaankin kertaan. :)Niin ja tosiaan vastaus minuakin alunperin askarruttaneeseen kysymykseen, onko New Yorkissa turvallista - kyllä siellä maanpäällä oli erittäin turvallista. Näitä hevospoliiseja pyöri iltaisin kansoitetuimmilla alueilla, mutta myös hiljaisilla ja pimeillä kaduilla turvallisuudentunne ei kadonnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti