maanantai 13. helmikuuta 2012

Sohvasurffareita



Ylellä pyörivä Sohvasurffaajat-sarja on saanut minut täysin pauloihinsa. Lotta ja Pia matkustavat Mustanmeren rannalla Ukrainassa, Romaniassa, Moldovassa ja Transnistriassa majoittuen hosteiksi löytämiensä paikallisten luona. Samalla he tutustuvat hostejensa elinympäristöön, elämäntapoihin, kulttuuriin ja aika usein myös paikallisiin ruokiin ihan uudesta näkökulmasta käsin.



Asiasta kiinnostuneena klikkasinkin itseni CouchSurfing.org:n sivuille nähdäkseni, millainen majoitustarjonta olisi. Sohvantarjoajia oli rekisteröitynyt jo yhteensä yli 9 miljoonaa, wow! Uteliaana tarkistin vapaiden sohvien tilanteen Oulun alueelta. Sieltähän löytyi vaikka kuinka monta tuttua! Muutamien tuttujeni olinkin aiemmin kuullut harrastaneen sohvasurffausta Eurooppaa kiertäessään,  mutta tilastojen mukaan he ovat myös itse tarjonneet omaa sohvaansa ulkomaalaisten surffaajien selänpitimeksi. 



Sohvasurffaus-toiminnan ideana on matkustaa ekologisesti pienellä budjetilla, majoittua tuntemattomien ihmisten kodeissa sekä tutustua sohvan lainaamisen kautta uusiin ihmisiin ja kulttuureihin. Kenelle tällainen matkustustapa sitten sopii? Avoimille, ennakkoluulottomille, ulospäinsuuntautuneille ja kokemuksenhaluisille ihmisille. Lisäksi reissussa täytyy olla mukana rentoa mieltä: välttämättä kaikki ei ole aina sitä, mitä voisi kuvitella, eikä kaikkien sohvat varmasti ole maailman pehmeimpiä laiskanlinnoja. Tarkalla host-valinnalla voi varmasti vaikuttaa yöpymisien mukavuuteen. Valinnan helpottamiseksi surffaajien nettisivuilla olikin mahdollista jättää arviointi majoituksen tarjoajasta, joten jo arviointien perusteella varmasti löytää itselleen sopivan hostin.

No, olisinko minä sitten valmis sohvasurffaajaksi? Tunnustaudun kieltämättä hieman ennakkoluuloiseksi koko toimintaa kohtaan, mutta toisaalta olisin valmis kokeilemaan tällaista majoitusvaihtoehtoa. Olisihan se hauska tutustua uusiin ihmisiin ja nähdä, millaisissa kodeissa he asuvat. Matka voisikin saada tällaisella majoitusvaihtoehdolla aivan uusia ulottuvuuksia, koska paikallisten asuinolojen tutkiminen ei rajoittuisi talojen kuvaamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti