sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Wienin kaupunkikierroksella








Wienin kaupunkikierroksen aloitimme Karlplatzin alueelta, jossa ensimmäisenä näimme Otto Wagnerin suunnitteleman Stadtbahn Pavillonin eli U-Bahn -pysäkin. Pysäkki erosi muista täysin, sillä muut pysäkit olivat perinteisiä maanalaisia verkostoja, mutta Karlplatzin pysäkki maanpinnalla ja koristeltu tulppaani- ja auringonkukkamaalauksilla. Pysäkiltä jatkoimme suoraan Karlskirchelle, joka oli sisältä koristeltu melko hillitysti marmorilla. Olimmekin täysin yllättyneitä, kuinka hillittyjä kaikki koristeet olivatkaan!



Belvederen palatsi

Unteres Belvedere


Tyylikkäitä rakennuksia oli tarjolla myös Belvederen linna-alueella, jossa oli 1700-luvulla rakennetut barokkityyliset Ylä-Belvedere, Ala-Belvedere sekä näiden keskellä sijaitseva Belvederen palatsi. Puutarhassa ja linnojen väleissä oli myös paljon alueelle tyypillisiä tarunhohtoisia patsaita, suihkulähteitä, vesiputouksia ja lampia. Osittain tuntui kuin olisi päätynyt jonnekin aivan muualle kuin Itävaltaan, sillä perinteisiä Neptunuksia ja muita henkilöhahmoja Belvederessä ei näkynyt lainkaan. Sen sijaan ihmisen ja eläimen risteytyksiä oli useampaakin versiota.




Belvederestä halusimmekin siirtyä seuraavaksi Unescon maailmanperintölistalle kuuluvalle Schönbrunnin linnalle. Keisarinlinnaa ovat asuttaneet kaikki hallitsitjat, joskin jokaisella heillä on ollut linnalle oma käyttötarkoituksena. Leopold I käytti sitä kesäasuntonaan, Kaarle VI metsästysmajanaan ja yksi Wienin historian vaikuttavimmista naisista Maria Teresia hallintorakennuksenaan. Ulkoapäin linna on nimensä mukaisesti "kauniin kevään" keltainen. Sisältä linna on muuttunut jokaisen hallitsijan aikana erinäköiseksi, mutta nykyisin se on Maria Teresian jäljiltä naisellisen koristeellinen ja väreiltään lämmin.

Pienestä tihkusateesta huolimatta linnan puistoalue oli myös uskomattoman hieno. Vielä kauniimpi ja viihtyisämpi se on varmasti kesällä, jolloin korkeat pensaslabyrinttiseinät ovat tuuheasti kasvavien lehtien peittämiä. Gloretten kukkulalle oli myös rakennettu pylväsrivistö, jonka suojista Maria Teresia on ihaillut Wienin kaupunkia jopa Wienerwald-metsän ylitse. Me emme sateen vuoksi kukkulalle kiivenneet, vaikka kovasti olisikin kiinnostanut kokea maisema omin silmin.



Linnojen jälkeen kiertomatkamme kaupungin ympäri jatkui Stephansdomille eli Pyhän Tapanin kirkolle, jossa erikoisinta lienee se, että saanastuolin tekijä Anton Pilgram on veistänyt tuolin pintaan oman kuvansa. Parasta kirkossa kuitenkin on sen tarjoamat näköalat: kirkontornista näkee kirkkaalla säällä jopa Tsekkeihin ja Alpeille saakka!





Sadetta pakoonjuostessamme otimme Stephansplatzilta uudeksi suunnaksi Hofburgin. Alueella on maailmankuulu Espanjalainen kouluratsastuskoulu, barokkityylinen vuonna 1726 avattu kirjasto, Hofburgin linna, hoviteatteri ja keisarillinen aarrekammio. Pääsiäisen aikaan nämä tosin olivat kiinni, joten tyydyimme katselemaan rakennuksia ulkoapäin ja nauttimaan sateettomasta säästä. Illan pimetessä suuntasimme myös katsomaan Rathausia, joka olikin komea näky yönsinistä taivasta vasten.






Takaisin keskustan alueelle tulimme vanhan kaupungin kautta. Satuimme sopivasti pääsiäismunamarkkinoille juuri ennen sulkemisaikaa. Maalattuja munia oli varmasti pari tuhatta. Hinnoiltaan munat olivat viidestä eurosta ylöspäin. Kallein näkemäni maalattu pääsiäismuna maksoi 29,90€. Olisi kovasti tehnyt mieli ostaa yksi pääsiäismuna kotiinviemiseksi, mutta eipä se olisi tainnut ehyenä pysyä. Siispä tyydyin vain ottamaan kuvia.

2 kommenttia:

  1. Oi miten ihania pääsiäismunia!

    Meillä oli töissä koristeena muutama maalattu muna, ja ne olivat todellakin kovin herkkää tavaraa. Yhden onnistuin särkemään kun yritin sormenpäällä pyyhkäistä siitä roskan pois.. Taidan olla vahvempi kuin luulen. :D

    VastaaPoista
  2. Mulle on kans joskus käynyt siten, että olen särkenyt itse maalaamani pääsiäismunan. Ei ne paljoa vaadi, etenkin jos sattuvat olemaan pikkasenkaan ohuempikuorisia. :)

    VastaaPoista