tiistai 11. lokakuuta 2011

Wonders of China part 10Lomamme kymmenes päivä käynnistyi pari tuntia myöhässä lähteneellä China Eastern Airlinesin lennolla Shanghaihin. Lentosää oli kirkas ja lentokorkeus pitkään matala. Olikin oiva tilaisuus kuvata vuoria ja asutusta ylhäältäpäin. 

Shanghaihin olimme varanneet aikaa viisi päivää. Päivien aikana ehdimme nähdä niin kaunista auringonpaistetta kuin trooppisen myrskynkin. Olinkin erityisesti innoissani trooppisesta myrskystä, sillä se oli jotain aivan uutta. Yhden myrskypäivän olimme myös "paossa" pienessä, 8,5 miljoonan asukkaan kyläpahasessa, Hangzhoussa. Pienen maalaispitäjän tunnelma oli kuin omassa kotikaupungissamme: kauppoja oli vähän, asukkaat tavallisia ihmisiä ja aikakäsite kaukana Shanghain kiivaasta sykkeestä.Mielenkiintoisinta Shanghaissa olivat sen historia ja kolmen vuosikymmenen aikana tapahtuneet muutokset. Kaupunkihan on ollut 1990-luvulla vielä ihan pieni ja matalia rakennuksia täynnä. Nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin kaupunki on yksi maailman nopeimmin kehittyvistä ja täynnä näyttäviä pilvenpiirtäjiä. Kaupunki on myös yksi Kiinan bisneskeskittymistä, sillä Shanghain alueella on lähes kaikkien suurten yritysten toimipisteet.
Vaikka lentomme laskeutuikin myöhässä, ensimmäiselle päivälle asettamamme tavoite kuitenkin ehdittiin täyttää. Halusimme nimittäin ehdottomasti mennä katsomaan Pudongin yövalaistusta. Se oli mielestäni jopa hienompi kuin Hong Kongin yövalot! Erityisesti tykkäsin Pearl Towerin palloista. Bundin ja Pudongin saaren välissä virtaavassa kanavassa uiskenteli myös toinen toistaan komeimmin valaistua laivaa. Suositteluista huolimatta emme näköalalaivalle menneet, sillä Bundin rantabulevardilta näimme riittävästi pilvenpiirtäjien valoja.
Iltavalaistuksen ihailun lisäksi kiertelimme Nathan Roadin kauppakatua. Ensivaikutelma Shanghaista oli kiireinen. Kaikkialla juoksi pukumiehiä nahkasalkkuineen ilmeet vakavana. Pekingiläistä rauhallisuutta Shanghaista ei löytynyt lainkaan, vaan bisnes kukoisti ja värivalot loistivat. Tosin valot sammuivat joka ilta kello 23.00 ja metro lopetti kulkemisen jo kello 22.30. Sen jälkeen kaupunki hiljeni ja paikalle jäivät enää kyytiläisiä odottavat taksit. Mitään Hong Kongin yövilinää kaupungissa ei ollut, vaan kaikki siirtyivät koteihinsa yöpuulle. Meillekin uni maistui. Viiden tähden hotelli tarjosikin mukavan makuusijan ja ihanan hyvät näkymät Pudongin pilvenpiirtäjille.

Seuraavaksi päästänkin teidät ihailemaan pilvenpiirtäjiä ylhäältäpäin. Se se vasta olikin huikea kokemus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti