maanantai 31. lokakuuta 2011

Halloween 2011
Tämänvuotinen pahoja henkiä karkottava kurpitsa on rantautunut keittiöömme. Ensimmäisenä kurpitsan hedelmäosa poistettiin ja sen jälkeen leikkasimme silmät ja suun. Lopuksi porasimme omenaporalla hattuun reikiä, jotta kynttilän tuottama lämpö pääsee nousemaan ylös ja ulos.

Kurpitsan myötä innostuin tutustumaan Halloweenin historiaan. Alunperin kelttiläisenä juhlana tunnetun Halloweenin tarkoituksena on ollut häätää vainajien henget pois talon ympäristöstä. Häädössä oli käytetty apuna suurta naurista, jonka sisälle oli laitettu palava puukeppi. Myöhemmin nauris on vaihtunut kurpitsaksi. Tarkkaa syytä vaihtumiselle ei tiedetä.

Halloweenia vietetään erityisesti Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Yhdysvaltoihin juhlan ovat tuoneet skolantilaiset siirtolaiset. Meillä Suomessa Halloweenin merkitys on pieni, mutta "karkki tai kepponen"-perinne taitaa olla lähes kaikille suomalaisille kuitenkin tuttu juttu. Vähintäänkin yhdysvaltalaiset tv-sarjat ja elokuvat ovat tuoneet perinnettä tunnetuksi juurikin yhdysvaltalaisessa muodossa. Yhdysvaltalaiseen tapaan teimmekin omasta Halloween kurpitsastamme torahampaisen ja kolmiosilmäisen hirviön ja asetimme sen vartioimaan vanhempieni ulko-ovea.
2 kommenttia:

  1. aika hurja kurpitsa! :D
    ai että, joskus jos saan asustella rivarissa tai talossa niin varmasti teen rappuselle halloween kurpitsan! :) tonne partsille ei oikein ole järkeä, sielä se sitten olis varmaan kesään asti, hihi!

    VastaaPoista
  2. Mekin eka ajateltiin omalle partsille tuota kurpitsaa, mutta parempi se oli kuistin portaalla. Vielä kun ois tehty pari kurpitsaa lisää, niin ois tullut tosi hieno!

    VastaaPoista