lauantai 29. lokakuuta 2011

Wonders of China part 16


Hangzhoussa vietetyn päivän jälkeen meillä oli enää yksi kokonainen päivä jäljellä Shanghaita varten. Viimeisen päivän kunniaksi kävimme People Squaren jättisuuressa pelihallissa takomassa pelikoneita. Yksi peli maksoi 1 yanin eli meidän rahassamme noin 0,1 euroa. Ei kovin kallista, joten taisipa sinne pelihalliin hurjat 4 euroa vilahtaa. Kotiintuomiseksi saimme pehmoleluja ja pitkän nauhan palkinnon lunastamiseen soveltuvia lippuja. :D


People Squaren kauppakeskuksen mielenkiintoisin erikoisuus oli sen sisälle rakennettu 1930-luvun kaupunki ravintoloineen ja portinvartijoineen. Kaduille oli jopa mallinnettu taivas ja seiniä koristeltu maisematapeteilla. Yhdessä portin pielessä seisoi vartija, ja taisipa poliisikin alueella käveleskellä. Tunnelma oli juurikin sellainen, millaiseksi voisin 1930-luvun Shanghaita kuvitella.
Muilta osin People's Squaren alue edusti 1990-luvun Shanghaita. Pilvenpiirtäjät olivat kyllä kotikaupunkimme taloihin verattuna korkeita ja lasiseinäisiä, mutta Pudongin uusiin pilvenpiirtäjiin verrattuna huomattavasti matalempia ja vanhantyylisiä. Toki pari poikkeustakin löytyi: esimerkiksi keskuspankin rakennus oli melkoinen arkkitehtuurin taidonnäyte. Shanghain historian ensimmäinen teehuone 


Teehuone sisältä

Viimeisenä nähtävyyskohteena kävimme katsomassa Shanghain vanhaa kaupunkia. Matkaoppaamme ei kertonut kaupunginosasta juuri mitään, mutta onneksi menimme alueelle "no käydään nyt, kun ei me tänne takaisinkaan ihan heti tulla"-asenteemme vuoksi. Alue oli nimittäin juuri sellainen, jota luulin koko Kiinan olevan täynnä; komeita punaisia rakennuksia, ihania taivastakohti kaareutuvia kattoja ja kauniita koristuksia. Vanha kaupunki löi meidät ällikällä, sillä siellähän ne kaikki teehuoneet ja "perinteiset kiinalaiset" rakennukset olivat! Kävimmekin nautiskelemassa teetä Shanghain ensimmäisessä teehuoneessa, joka seisoi edelleen tukevasti paalujaloillaan keskellä järveä. Tunnelma teehuoneessa oli kivan rauhallinen, vaikka alue olikin yksi iso turistirysä.
Vanhan kaupungin tutkimisen jälkeen suuntasimme pikaisesti hotellille ja illaksi akrobaattiesitykseen kaupungin arvostetuimpaan teatteriin, Shanghai Center Theateriin. Esitys oli aivan huikaiseva. Juurikin sellaiset akrobaatti- ja sirkustemput, joita olen ihastellut jouluisin televisiosta, tapahtuivat omien silmieni edessä noin 20 metrin päässä istumapaikastani! Jokaisen, joka joskus Shanghaihin eksyy, on ehdottomasti mentävä katsomaan kyseinen show. Esityksen parasta antia olivat erilaiset hypyt ja taivutukset, diapolon käsittely, lautasten pyörittely tikun nokassa, yhdeksän henkilöä ajamassa yhdellä pyörällä ja viimeisenä esiintyneet viisi motoristia yhdessä surmanpallossa. Esitykset olivat välillä jopa niin huikaisevia, että me menimme aivan sanattomiksi!

2 kommenttia:

  1. Kavaisin vuosi sitten kevaalla Shanghaissa pikareissulla (taalta Guangzhousta), mutta nayttaa silta, etta kannattaisi joku paiva vierailla uudelleen. Sen verran paljon jai viela nakematta. Tuo People's Parkin 1930-luvun kauppakatu nayttaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  2. Shanghaissa oli kyllä paljon nähtävää. Expo-rakennusta olisi ollut kiva käydä katsomassa lähempää, mutta ihan kaikkeen ei 5 päivää riittänyt. Laskettelukeskus olisi ollut myös kiva nähdä. Turistikartan mukaan se on rakennettu ison rakennuksen sisälle, mutta eipä ainakaan kesällä ollut auki.

    VastaaPoista